Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

De vastgoedmarkt van vandaag: een kansenmarkt voor wie durft

Na een periode van wereldwijde onzekerheid door corona, oorlog, inflatie en snel stijgende rentes, is de vastgoedmarkt veranderd. We zijn nu in een nieuwe fase beland, met trends die zowel voor toekomstige eerste huiseigenaren als vastgoedinvesteerders kansen bieden. Eén ding staat vast: er is een groot tekort aan huurwoningen.

Tekort aan huurwoningen en stijgende vraag

De recente krantenkoppen spreken boekdelen: "Zelfs mensen met een ruim budget vinden geen huis" en "35 procent minder huurcontracten door gebrek aan huurwoningen" (bron: VRT). Dit tekort is een logisch gevolg van de stijgende rentes en de hogere aankoopprijs bij nieuwbouw door de gestegen bouwkosten. Veel investeerders hebben de markt tijdelijk verlaten, wat een grote invloed heeft gehad op het aanbod van huurwoningen.

Ondertussen blijft de vraag naar huurwoningen toenemen. Het resultaat van deze verschuiving in vraag en aanbod is een sterke stijging van de huurprijzen, wat mogelijkheden creëert voor investeerders om hogere rendementen te realiseren.

Huurprijzen en voorbeelden uit de markt

Met minder beschikbaar vastgoed en meer mensen die op zoek zijn naar huurwoningen, stijgen de huurprijzen in veel regio's aanzienlijk. Voorbeelden uit de praktijk bevestigen dit:

  • Rijwoning met 3 slaapkamers in Wevelgem: huurprijs €825, 90 kandidaat-huurders, bruttorendement van 4,12%.
  • Kleine rijwoning met 2 slaapkamers in Poperinge: huurprijs €715, 20 kandidaten, bruttorendement van 4,40%.
  • Bel-étage rijwoning met 2 slaapkamers in Kortrijk: huurprijs €1.050, 26 kandidaten, bruttorendement van 3,87%.
  • Appartement met 2 slaapkamers in Lauwe: huurprijs €695, 20 kandidaten, bruttorendement van 5,55%.
  • Appartement met 2 slaapkamers in Wevelgem: huurprijs €850, 8 kandidaten, bruttorendement van 3,27%.

Naast de directe huurinkomsten biedt vastgoedbelegging ook een potentiële meerwaarde, met een gemiddelde jaarlijkse waardestijging van ongeveer 2% in normale omstandigheden.

Dalende rentes en nieuwe kansen

Een belangrijke ontwikkeling in de vastgoedmarkt is de recente daling van de rente. De Europese Centrale Bank verlaagde de rente in juni voor een eerste keer, wat het goedkoper maakt om leningen aan te gaan. Volgens VRT: "Europese Centrale Bank verlaagt rente voor het eerst in 5 jaar: wat betekent dit voor jouw portemonnee?".

Deze week verlaagde de ECB de rente voor een tweede keer. Het wordt dus opnieuw interessanter om te lenen en minder interessant om te sparen, want de rente op de spaarboekjes gaat omlaag. De Standaard: "Woonkrediet profiteert van rentedaling: Belgische hypotheekrente staat op laagste peil in bijna twee jaar".

Conclusie: een kansenmarkt voor vastgoed

De combinatie van stijgende huurprijzen, een tekort aan beschikbare huurwoningen en dalende leningsrentes maakt de huidige vastgoedmarkt bijzonder aantrekkelijk. De dynamiek van vraag en aanbod blijft in beweging, maar voor nu wijzen de signalen erop dat investeren in vastgoed een slimme zet kan zijn. Of het nu gaat om het uitbreiden van een vastgoedportefeuille of het optimaliseren van rendement, de huidige markt biedt diverse mogelijkheden.

Vastgoed blijft een stabiele investering die in de loop van de tijd zijn waarde behoudt en de kans op aantrekkelijke rendementen biedt, zowel via verhuur als via jaarlijkse waardestijging. Meer info? Contacteer ons gerust.